TERUG NAAR START
Trijn Roels
GeslachtVrouw
Leeftijd> 68 jaar
 
Geboren± 1666teOostermeer (Tietjerksteradeel)
Overleden> 1734teRottevalle
Vader Roel Coenes
 Geboren ± 1640
 Overleden > 1703
Moeder Lolkje Harckes
 Geboren ± 1640
 Overleden > 1691
Zus  Geeske *± 1662
 
Ondertrouw 3-1-1686 te
 
metJan Jelkes
 Gedoopt4-7-1669
 Overleden± 1750
NotitiesTietjerksteradeel, huwelijken 1686
Vermelding: Ondertrouw op 3 januari 1686
Man : Jan Jelckes afkomstig van Rottevalle
Vrouw : Trijn Roels afkomstig van Oostermeer (Het Bilt/Witveen, gelegen westelijk van Rottevalle, aan de noordkant van het riviertje de Lits).
Kinderen  Iet (of Eet IJtse of Jit)
Jantzen (ook Jantien of Janke)
Lolkjen
Jelke
Griet
Notities persoonIn het lidmatenboek van Drachten staat het volgende vermeld:
"den 15 Junij 1710 zijn tot nieuwe ledematen angenomen, door gods goedheid, Jan Jelles, Jan Jelkes en sijn vrouw Trijn Roels, Hinke Gojes die al van de mennonieten in haar onwetendheid zijnde angenomen, nu tot ander verstand des H. genade (so wij hopen sijnde gebragt, onse Kerke is toegevallen).
Notities geboorteDe ouderrelatie tussen Trijntje en Roel Coenes en Lolkje Harkes is afgeleid van vernoeming dochter Lokjen van Jan Jelkes en Trijntje Roels. Aanvullend was behulpzaam dat de buurtschap waar Trijn woonde bij de huwelijksregistratie in 1686 te Oostermeer/Eestrum vermeld staat, dat was Het Bilt, westelijk van Rottevalle gelegen. Een kleine buurtschap met slechts enkele huizen en dus een beperkt aantal gezinnen. In de huidige tijd Het Bildt bestaat de naam alleen nog maar als Biltweg en niet meer als naam van een buurtschap. Ik heb verder gezocht of het patroniem Roels gelinkt aan de buurtschap het Bilt in deze periode vaker voor kwam, ten einde meer mogelijke aanknopingspunten in de voorouderlijn te kunnen vinden. Deze persoon was te vinden in de persoon Geeske Roels die in 1682 met Egbert Bastiaans trouwde, ook van haar werd vermeld dat ze van het Bilt afkomstig was. Ook aan dit echtpaar is een dochter Lolkje te linken. Dat kan geen toeval zijn. De namen Roel en Lokje komen samen in het echtpaar Roel Coenes en Lolkje Harkes die op het Bilt woonden en waarvan een overdrachtsakte van onroerend goed is gevonden uit het jaar 1691 (bron: proclamatieboeken Tietjerksteradeel). De familie is doopsgezind, dopen van de kinderen zijn dus niet te vinden. In dit geval is ook geen trouwregistratie van de ouders Roel Coenes en Lolkje Harkes te vinden.
Notities overlijdennog vermeld als lidmaat van de NH kerk te Rottevalle in 1734, haar naam is later doorgehaald, een aanwijzing dat ze eerder is overleden dan haar echtgenoot Jan Jelkes die ook vermeld staat op de ledenlijst van 1734.