TERUG NAAR START
Mette Jans
GeslachtVrouw
LeeftijdOnbekend
 
Overleden> 28-11-1644teVriezenveen
 
Huwelijk
 
metJan Grubben Molt
 Geboren± 1590
 Overleden< 28-11-1644
Kinderen  N.N.
Jan Jansen
N.N.
Hermen Jansen
Notities persoonop 28-11-1644 wordt Mette Jans, weduwe van Johan Grubben genoemd als de moeder van Hermen Jansen Grubben en van Jan (genoemd de zoon Jan) bron: AHA inv. nr. 3202.
Ook in het archief van het Hooggericht Almelo komt ze regelmatig voor rond 1644.
Zo heet ze Mette Herms, de moeder van Hermen Jansen Grobben, waarschijnlijk is dit haar echte patroniem. In deze tijd werden de patroniemen van een vrouw ook vaak afgeleid van de voornaam van de echtgenoot. Net, zoals de kinderen het patroniem aan de vader ontleenden, ontleende de vrouw het patroniem vaak aan haar echtgenoot.
Op 13-11-1644 verschijnt Hermen Janss Grubbe voor het Hooggericht van Almelo, vanwege zijn moeder Mette Hermss cs en spreekt aan Jacob Haxbergh burger te Oldenzaal voor schuld van 38 keijser guldens vanwege verkochte en welgeleverde haver, alsmede voor 20 jaar intrest en bijkomende kosten en ook nog eens 20 rijksdaalders vanwege dezelfde partij haver die comparanten vader op de Aa heeft aan moeten houden, moeten uitleggen en presenteren, inclusief rente inzake deze schuld. Idem schuld van 18 gulden vanwege 2 zakken geleverde hoppe, die beklaagde voor comparants voordeel heeft verkocht, maar waarvoor geen geld is ontvangen; idem geld tegoed voor 2 mud geleverde rogge en schadeloosstelling van gedane moeite en kosten om dit geld te ontvangen (bron: Hooggericht Almelo inv. nr. AHA 3144).